PicsArt_09-28-12.13.05

I kina betyder det att man är mätt!

Att blogga verkar ju inte ske speciellt ofta för mig. Ändå har jag hela tiden idéer om vad jag ska blogga om.

Som att den svenska kinamaten är verkligen inte någon kinamat alls. Newsflash! för mig.

Det är väl nästan en månad sedan jag tänkte blogga om det så jag är inte direkt snabb.  Vi var med dottern och hennes pojkvän samt hans familj i Borås för att kolla på lägenhet för att dom båda går på högskolan där. Pojkvännen och hans familj är kineser och dom tog oss till en kinarestaurang. Vi valde att göra som dom gör och det innebar att de vanliga menyerna inte kom fram utan äkta kineser har sina egna. Det beställdes fram en massa olika maträtter bla annat en stor skål med en soppa som faktiskt var ganska god. Det var min första rätt med med tofu i och det var väl så där med det men självaste soppan var god.

Småskålar användes att äta i. Man tog från alla rätter och blandade i sin lilla skål. För min del kändes det lite meningslöst med att lägga mat i den lilla skålen då den tömdes lika fort och man får fylla på igen. Vi testade med pinnar men jag fick ge upp för det blev lite nervöst med experter omkring sig. Maten var väldigt god och det var väldigt trevligt då man lärde sig en del om deras kultur.

Jämfört med dom så åt vi lite väl långsamt och nästan för fint. Dom kastar i sig maten och slurpar som sjutton. MEN min dotter sa till mig efteråt att bara för att vi var med så skärpte dom sig då dom brukar var ännu värre.

Det får en att tänka på att när man var liten och rapade vid bordet så sa man alltid ”I kina betyder det att man är mätt”. Vi svenskar ska äta så tyst och perfekt som möjligt medans dom gör det helt tvärt om. Kul var det att få uppleva deras kultur och förmodligen blir det fler gånger för till helgen är det dags för dom att flytta ihop. Dottern och hennes pojkvän alltså.

PicsArt_09-28-12.14.47

Maten på bilderna är från ett senare tillfälle, alltså svensk kinamat.

Från det ena till det andra så har sonen varit på sitt första läger och ha älskade det. Han längtar redan tills nästa gång vilket tar en månad ungefär men det känns bra att han älskar det och att vi har fått göra den första helgen avklarad.

Sonen är på något sätt lugnare och i skolan går det ganska bra. Trots att han inget eget stöd får så är han mycket lugnare och det har vi fått vår förklaring på.

Vi var nyss på ett föräldramöte där föräldrarna tog upp förra terminen om hur bedrövligt den hade varit. VA! Vi trodde att det bara var vår son som hade haft det tufft! Det var ju en vikarie under hela terminen, visserligen en som klassen kände mer än väl men den personen hade aldrig haft en egen klass innan. Här har vi gått och trott att det bara var vår son som hade haft en förjävlig termin så visade det sig att hela klassen hade varit helt upp och ner. Inte konstigt att sonen mådde dåligt då han behöver lugn och ro för att ens kunna försöka koncentrera sig.

Nu är det upplagt på ett helt nytt sätt med flera olika lärare i klassen varav en är egentligen en högstadielärare som faktiskt har haft min äldsta dotter och hennes pojkvän som jag skrev om här ovanför. Så dom har fått mer struktur i klassen samt att 2 barn som gärna bråkade med sonen har lämnat skolan. Dock finns en bråkstake kvar men det har inte skett så mycket nämnvärt ännu.

Så nu har jag tagit igen två blogginlägg i ett och kommit ikapp en bit. :)

Related Topics

(Visited 167 times, 1 visits today)
Please like & share:
Följ mig och dela gärna!

Leave a Comment